top of page

Knoopwijzen voor Zwangeren

 

Ondersteuning bij:

 • grote of zware buik (bijvoorbeeld vanwege meerling)

 • rugklachten

 • klachten door verweken schaambeen of heiligbeen gewricht

 • klachten door beweeglijkheid bekken (vanwege vocht vasthouden)

 • bekkeninstabiliteit door eerdere zwangerschappen of andere oorzaken

Tijdens een zwangerschap verandert er veel in je lichaam. Bij sommige vrouwen veroorzaakt de zwangerschap echter dusdanige klachten dat ze beperkt worden in het uitvoeren van de dagelijkse activiteiten. Terwijl in beweging blijven juist essentieel is voor een goede conditie en een soepel lichaam, wat vervolgens de kansen op een zo voorspoedig mogelijke bevalling en herstel vergroot. Bovendien kan de fysieke beperking ook mentale belasting als gevolg hebben.

Het knopen van een draagdoek om jouw lichaam kan je bekken en rug ontlasten, zodat je zo mobiel mogelijk kunt blijven in de laatste fase van je zwangerschap. Je bindt hierbij je buik niet in, maar corrigeert je houding en ondersteunt je buik en evt. bekken.

Deze Knoopwijzen voor zwangeren-methode is ontwikkeld door het Fortbildings- und Trainingszentrum Babytragen Mainz (FTZB) in Duitsland, in samenwerking met (bekken)fysiotherapeuten en draagconsulenten. Ik ben gecertificeerd om jou kennis te laten maken met deze zes knoopwijzen, en te helpen ontdekken wat jou de meeste verlichting biedt.

Effect:

 • stabiliteit en gelijke gewichtsverdeling

 • oprichting wervelkolom

 • ondersteuning buikspieren

 • vermindering rugklachten

 • ontlasten bekkenbodem

 • verbeterde zuurstoftoevoer

Praktisch

Over het algemeen kan er geknoopt worden vanaf week 30 van je zwangerschap, maar afhankelijk van de grootte van de buik en de klachten is het al eerder mogelijk.​ Het is handig eerst even je behandeld arts/fysiotherapeut te raadplegen.

Na afloop van het consult kun je een doek van me huren. Dit kan handig zijn omdat de draagdoek die je we gebruiken een stukje langer is dan "normaal".

 • tijdsduur: 60-90 min

 • locatie: aan huis (buiten Bunnik geldt een "aan huis"-toeslag van 7,50)

Zie ook:

ontspanningsmassage-massage.jpg

Je lichaam is keihard aan het werk. Je hormonen slaan op hol, en fysiek verandert er ook van alles. Tijdens de zwangerschap verplaatst het zwaartepunt van het lichaam zich, en kunnen de groei van buik en borsten klachten veroorzaken in allerlei delen van het lichaam, zoals onderrug, schouders, benen en voeten. Deze en eventuele andere zwangerschapskwaaltjes, vermoeidheid, slapeloosheid of zelfs angst voor de bevalling kunnen stress in het lichaam veroorzaken. Bovendien kunnen de hormonale veranderingen soms emotionele gevolgen hebben.

 

Een massage kan verlichting geven op zowel fysiek, mentaal als emotioneel vlak. En last but not least, het biedt het een mooie gelegenheid om even bewust zwanger te zijn, en verbinding te maken met je kindje en je veranderende lichaam.

draagconsult-draagzak.jpg

Je wilt je kindje graag gaan dragen, maar hoe? En hoe draag je eigenlijk veilig en ergonomisch?

 

Iedere draagzak, -doek en knoopwijze heeft weer andere eigenschappen, die hem meer of juist minder geschikt maken voor jouw postuur of situatie. Wat ideaal is voor de een, is voor de ander helemaal niets. Belangrijk is om te kijken wat bij jou goed zit, zodat jij je kindje op een zo comfortabel mogelijke manier kan dragen.

bottom of page